— Arkiv —

2022


Årets Ölänning 2022!

Grattis Henke Jan-Henrik Fallgren till den fina utnämningen som Årets Ölänning. Det är med stolthet som vi i Sandby borgs vänner får samarbeta med dig och att du (äntligen) får den uppmärksamhet som du så väl förtjänar bland allmänheten på Öland. Den 18 juli på Solliden tar Henke emot Sollidenpriset som Årets Ölänning får ur kungens hand.

Motivering: "Hans upptäckter är sensationella och gör internationellt avtryck. Fyndet av Sörby Borg sätter åter ljuset på Ölands unika historia. I 30 år har han hängivet utforskat och lyft fram öns arkeologiska hemligheter. Årets Ölänning är forskaren och folkbildaren Jan-Henrik Fallgren."

Foto: Sebastian Jakobsson / Waxfilm
Foto: Sebastian Jakobsson / Waxfilm



VIP-visning vid Gamla Skogsby den 4 oktober!

Dagen bjöd på strålande sol och många besökare till årets utgrävning på Gamla Skogsby. Med Ludde som guide fick man höra det senaste kring platsen.  

Den 22 september fick studenterna som undersöker Gamla Skogsby lunch vid dukade bord i "hövdingasalen". Vår medlem Yael Tågerud hade tagit initiativ till evenemanget vilket rönte stor  uppskattning. "Tänk att få sitta på en stol med bord - vilken lyx!"

Det har blivit möjligt tack vare måltidsvärdar som har bidragit med en slant - de kommer i sin tur att bli inbjudna till studenterns slutseminarium efter årets grävningar.

Studenterna som njöt av måltiden i den värmande solen skickar med en hälsning till föreningen och Yael.

Evenemanget upprepas kommande två torsdagar, idag var det hamburgare med alla tillbehör som tänkas kan. Nästa vecka något nytt.

Finns det någon som kan hjälpa Yael med praktiska saker (bära, duka, plocka) inför och under lunchen så är det välkommet! Hör av er/dig med en kommentar här.

(Strax efter lunch hittades en liten djurkota i ett nytt provschakt.)

Även torsdagen den 29 september serverades arkeologi studenterna en god, lagad måltid, denna gång på Station Linné eftersom vädret var lite ruggigt. Taco med tillbehör som Yael och Sven Tågerud, Jan-Erik Carlsson och Eva Sandblom såg till att ordna. Lika uppskattat som förra torsdagen!


Järnåldersveckan på Öland

Med brynja och hjälm förflyttades barnen tillbaka till järnåldern

Besökare i alla åldrar kom till Sandby borg på onsdagen den 27 juli när det inom ramen för Ölands Järnåldersvecka anordnades en familjedag där guidningar och lekar avlöste varandra.

Det märktes att intresset är stort för Sandby borg och att många har längtat efter att få komma dit och ta del av historien. Besökare i alla åldrar passade på att delta i familjedagen som arrangerades av Sandby borgs vänner och Kalmar läns museum.

Arkeolog Ludvig Papmehl-Dufayn hade två familjeguidningar under dagen.

- Det blev två helt fullsmockade guidningar. Härligt, säger Ludvig som räknade till omkring 200 deltagare sammanlagt varav många barn med nyfikna frågor.

Det var första gången som en liknande dag arrangerades men det smakar mera. När barnen provade kläder från järnåldern och poserade i ringbrynja och hjälm togs det bilder i mängd. Och däremellan fick besökarna hjälp med ullgarnsflätning, dragkamp och brädspel.

- Jätteroligt att så många kom och ville veta mer om vad som har hänt i borgen - kul att få berätta för de yngre om järnåldern och hur människor levde då!

Sandby borg är undersökt av arkeologer under flera år sedan 2011 och förhoppningsvis kan det återupptas, när det blir klart med finansiering. Helena Victor, som tillsammans med Ludvig Papmehl-Dufay har varit Kalmar läns museums projektledare för utgrävningarna, har tidigare uttalat planer på det.

- Än så länge är det bara en liten, liten del som är undersökt. Det finns oerhört mycket kvar som säkert kan ge oss en ytterligare bättre bild av hur borgen har använts.

Vem vet - kanske familjedagen vid Sandby borg kan locka någon av de yngre att bli en av framtidens arkeologer och hjälpa till vid fortsatta utgrävningar?

Text: Maria Wiell


Vårens utflykt för medlemmar till Träby borg den 26 maj 2022

På Kristi Himmelsfärdsdagen träffades omkring 45 personer från Sandby borgs vänner vid Träby borg på södra Öland för en guidning av Ludvig Papmehl-Dufay. Under resan dit spöregnade det liksom på hemresan. Men under guidningen och vistelsen vid borgen var det solsken och uppehåll. Några åkte buss och andra tog sig till platsen på egen hand. Tack till alla er som var med - äntligen kan vi bjuda in till medlemsträffar igen efter två års uppehåll.

Foto från guidningen: Maria Ringdahl (guidningen genomfördes i samarbete med Folkuniversitetet)


2021

Hösten 2021 kom boken "Sanningen om Sandby borg, en skröna" skriven av Barbro Törnered. Ännu en bok som det är värt att tipsa om är "Folkvandringstid" av Dick Harrisson. Den senare finns att skaffa på nätet.

Vi vill också informera om en ny bok som släpps i början av året. Förlaget "Historiska media" planerar då att ha ett digitalt boksläpp vilket vi hoppas att många skall vilja vara med på. Boken, som ger massakern i Sandby borg ett fiktivt men trovärdigt sammanhang, heter "Odins eld" och är skriven av Elvira Birgitta Holm. Diskussioner förs även om föreningens medlemmar kan få köpa boken till ett nedsatt pris, vilket författaren gärna ser.


Artiklar


Artikel i Populär Arkeologi 

Här finns länken till Luddes artikel i Populär arkeologi om Sandby borg efter massakern! 
https://popark.se/2020/03/25/sandby-borg-efter-massakern/?fbclid=IwAR3Szn47S98zUac86RzTBEj_qUi4Z_O_JEFOnZn3T4RFicXo_GRR1UHdsFs