Bild och film galleri

2023


Nu har vi fixat en grind vid Sandby borg, då stättan började ge vika. Stort tack de som ville ställa upp och hjälpa till att montera den.  

Film om Eketorp

Utgrävningarna av Eketorps borg på södra Öland och återuppbyggnaden på 1960 -70talen samt dagens verksamhet och tankar framåt. Allt speglas i filmen som Waxfilm har producerat i samarbete med Sandby borgs vänner. Medverkande är bland andra två av de arkeologer som deltog i utgrävningarna och återuppbyggnaden.

Det är med stor glädje som föreningen återigen kan presentera en film som berättar om Ölands rika forntida historia.

Tack till Waxfilm (Sebastian Jakobsson och Staffan Arvegård) som har arbetat med filmen på ett för föreningen förmånligt sätt.

Filmen kan också ses på Waxfilms Youtubekanal och på sandbyborgsvanner.se.


2022


Nu är den här - filmen från föreläsningen med Anders Götherström som han höll för Sandby borgs vänner på Linnéuniversitetet i Kalmar i slutet av november. 

Vid föreläsningen presenterade Anders Götherström delar av forskningsresultaten, som han har gjort efter fynd i Sandby borg.


Genom att bland annat analysera gener från individer funna i arkeologiska lämningar i Skandinavien har forskare lyckats påvisa intressanta samband mellan geografi, härkomst och genetiskt utbyte i Skandinavien från romartiden och framåt.
Produktion: Waxfilm i Kastlösa.


Genom att söka på "Waxfilm Kastlösa" på Youtube kan man se flera andra filmer som är producerade i samarbete med föreningen.


"En helig plats på Öland" - titeln på filmen som berättar om båtgravarna på norra Öland. Arkeolog Jan-Henrik Fallgren berättar om historien längst norrut på Öland. Waxfilm har producerat med stöd av Sandby borgs vänner, Borgholms kommun och Ölandsklubben.För att se ytterligare filmer av Waxfilm, flera som Sandby borgs vänner är delaktiga i, sök på Youtube.


Här finns filmen om utgrävningarna vid Gamla Skogsby 2022 att se!  


Utgrävningarna i Gamla Skogsby 

Ännu en film från Waxfilm och Sandby borgs vänner producerades hösten 2021. Den gjordes under höstens utgrävningar i Gamla Skogsby och skildrar seminariegrävningarna som gjordes där för tredje året i rad. Medverkar gör arkeologerna Ludvig Papmehl-Dufay, Helena Victor, Jan-Henrik Fallgren tillsammans med arkeologistudenterna.

Vi hoppas att filmen skall uppskattas och ge ytterligare kunskap om Ölands järnålder.

Trevlig filmstund och tack för din gåva!

Här kan du läsa rapporten från utgrävningarna i Skogsby 2019 "Hos Trälar och stormän". 


2021


Årsmötetet 15 mars på Ölands folkhögskola 2021


Om Sörby borg - den bortglömda fornborgen på Öland

Jan-Henrik Fallgren berättar om borgen och spännande fynd i Skedemosse. Filmen om den bortglömda borgen, som är den största på Öland, väckte uppmärksamhet inte bara i Sverige utan även nationellt. Våren 2022 har den omkring 18 000 sidvisningar på Youtube. Förhoppningsvis leder det också till att utgrävningar kan påbörjas i borgen om finansiering ordnas.


Med anledning av Eon:s grävningar i Skäftekärr och de misstänkta fornminnesbrotten på norra Öland som skedde i februari 2021 gjorde Waxfilm med Sebastian Jakobsson och Staffan Arvegård en film och en intervju med arkeolog Jan-Henrik Fallgren. De misstänkta brotten uppmärksammades först av Ölandsbladet och därefter av flera andra tidningar, radio och TV. Ölandbladet intervjuade bland annat Daniel Tedenlind vid länsstyrelsens kulturmiljöenhet, polisen och E.on:s presschef Filip Annas. NOA (Nationella Operativa Avdelningen hos polisen) utredde händelsen tillsammans med åklagare vid Kalmars åklagarkammare. Våren 2022 fälldes Eon för grovt fornminnesbrott till en företagsbot på 75 000 kronor och ett skadestånd till länsstyrelsen på 209 400.


VIP-visning om utgrävningarna vid Gamla Skogsby idag den 5 oktober 2021. 40-talet medlemmar deltog trots regn o kyla. Ludvig Papmehl-Dufay och arkeologistudenter berättade om årets fynd och slutsatser. En särskilt fin och välbevarad bärnstenspärla var en av de saker som vi fick se. Och en stor hästtand.


2020


Vandring i Resmo!

Ölands äldsta gravmonument är 5 500 år gamla och finns i Resmo socken. Följ med arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay på en vandring till de fyra gravarna från bondestenåldern och lyssna till berättelserna om dem.


Gråborg!

Här får vi följa arkeolog Emma Rydner som berättar om Borgs by, St Knuts kapellruin och Gråborg. Detta har inneburit extra kostnader för föreningen. Kanske vill du bidra med en slant för att täcka detta. Filmen gjordes som ersättning för den planerade vårutfärden som föreningen tvingades ställa in på grund av coronapandemin och blev startpunkten för flera uppskattade filmer som har producerats i samarbete med Waxfilm.


Föreläsning av Jan-Henrik Fallgren och Lasse Wellin

Föreläsningen med namnet #finns på fastlandet samlade ett stort antal intresserade i februari 2020. Lasse Wellin, Fornverkstan i Skäftekärr och arkeolog Jan-Henrik Fallgren berättade om och visade bilder på fornfynd från Öland som idag finns på Statens Historiska museum. 

Filmproduktionerna har inneburit extra kostnader för föreningen. Kanske vill du bidra med en slant för att täcka dessa. Tips: 50:- per film och person är ett välkommet tillskott. Swisha till 123 15 858 68 eller skicka till bankgiro 200-6039 och märk inbetalningen "Filmer".


2019


Sponsorskylt 

Sponsorskylten som har satts upp på parkeringen vid Sandby borg innehåller namnen på alla dem som bidrog till att vägen ner till borgen kunde förbättras, i första omgången. Mysinge stenhuggeri har sponsrat med en kalkstensskiva som fundament till skylten. Styrelseledamoten Sebastian Jakobsson monterade den på plats tillsammans med Staffan Arvegård en av de första dagarna i oktober 2019. —VIP visning för medlemmar—

19 augusti 2019

Trots en regnig sommardag i augusti lockade vår VIP-visning med Jan-Henrik Fallgren ett 60-tal medlemmar!

Guidningen startare i borgen men fortsatte i Sandby kyrka. Läs mer i artikel ur Ölandsbladet.


Lagning av färist! 

Färisten närmast stora vägen har varit trasig en tid men den 24 juli hade Sebastian Jakobsson och Staffan Arvegård skaffat material och ägnade en stund åt att laga den. På en av de nya delarna etsade de in "Sandby borgs vänner 2019-07-24"

— Stenålderns vandring i Resmo 18 juli 2019 —

Det blev en mycket lyckad vandring igår kväll under Luddes ledning. Många intresserade deltagare, många frågor och kunniga svar. Dessutom ett fantastisk väder.

Hälsningar!

Göran 

— Bildgalleri —

Foton från utgrävningar